Proč bychom měli jíst klíčky mungo a jak je vhodně připravit 

Žít zdravě je v dnešní době poměrně jednoduché. Zvláště pak, když si můžeme zdravé a chutné bio pochoutky vypěstovat i sami doma. Zkusili jste už klíčky? 

Proč bychom měli jíst klíčky mungo a jak je vhodně připravit 

Fazole mungo připomínají sice svým vzhledem a dokonce i chutí spíše hrášek, ve skutečnosti jde o semena rostliny vigny zlaté. Ta je původem z Indie, dnes se nejvíce pěstuje v Asii. Fazole mungo se velmi často nechávají vyklíčit, jsou velmi chutné a především zdravé. Připravit se dají na desítky způsobů a klíčky nás především nabijí energií a zdravými látkami – neskutečným způsobem posilují imunitu, což se v tomto období neskutečně hodí. Vyklíčit si je přitom můžeme nechat my sami doma, klíčky fazole mungo jde ale samozřejmě i koupit. 

pexels-photo-806427

Největší smysl má konzumace v syrovém stavu

Mungo klíčky je nejlepší konzumovat v syrovém stavu, protože právě tehdy si uchovávají nejvíce živin. Obsahují velké množství živin, zejména minerálů, vitamínů a bílkovin. Z minerálů v nich najdeme vápník, draslík, železo a hořčík, z vitamínů jsou to potom zejména vitamíny skupiny B, které napomáhají lepšímu trávení. Mungo klíčky výrazně posilují oslabenou imunitu a dobrou zprávou je, že jsou i lehce stravitelné. Nemusíte se tak obávat plynatosti, jako je tomu u jiných druhů luštěnin. 

pexels-photo-1640770

Ideálně bychom měli konzumovat jednu hrstku klíčků denně – větší množství se nedoporučuje, tak jako u všeho i zde totiž platí, všeho s mírou. Pokud se rozhodnete klíčky nechat vyklíčit v domácím prostředí, rozhodně neuděláte chybu. Klíčit by měly na světle, protože tak budou mít v sobě také chlorofyl – ten je známý tím, že má výborné detoxikační účinky, takže si můžete i skvěle pročistit organismus. Klíčky je nejlepší nechat klíčit doma na okenním parapetu, kde je hodně světla.

Jak je konzumovat

Co se týče jejich využití, jak už bylo řečeno, nejlepší je uchovat je v syrovém stavu. Jako takové se nejvíce hodí do salátů nebo pomazánek. Obohatit jimi můžete vlastně jakýkoliv pokrm. Jinak se dá z klíčků připravit například i polévka, přidávat se mohou i do omáček nebo se využívají jako příloha k hlavnímu jídlu. 

Je jen na vás, jaký způsob zvolíte.